STOTTERCENTRUM

SLEEUWIJK

 

Stotteren bij volwassenen

 

Wanneer u bij mij komt met de vraag of we iets aan uw stotteren kunnen doen, zal ik eerst met u bespreken wat u zou willen bereiken.

 

Wanneer uw grootste doel is om 100% stottervrij te spreken, zal ik u waarschijnlijk vertellen dat dit geen reël plan is. Ik zal u proberen te overtuigen van het feit dat het vooral van belang is dat u minder last heeft van het stotteren. Mijn overtuiging is het namelijk dat, wanneer u minder moeite heeft met het stotteren, u ook minder moeite zult doen om níet te stotteren. Dit zal ertoe leiden dat u minder spanning opbouwt, waardoor u weer minder gaat stotteren.

 

U vraagt zich wellicht af hoe het mogelijk is om minder last van het stotteren te hebben. Eerst zullen we precies in kaart brengen hoe u stottert en hoe ernstig u stottert. Ook de omstandigheden die het stotteren uitlokken gaan we bespreken. Alle gevoelens en gedachten die erbij komen kijken proberen we ook boven tafel te krijgen. We proberen of u minder gevoelig kunt worden voor stotteren door bijvoorbeeld de gedachten om te zetten. Of door expres te stotteren en te ervaren hoe dat is.

Ook kunnen we stottermodificatie technieken gaan toepassen, waarbij u leert de stotter te controleren.

Uiteraard neem ik eerst een uitgebreide anamnese bij u af.

 

" We proberen of u minder gevoelig kunt worden voor stotteren door bijvoorbeeld de gedachten om te zetten."

Daarna bespreek ik met u mijn bevindingen, waarna we besluiten of u stottertherapie ziet zitten. Samen stellen we doelen op en hangen we daar een tijdspad aan. Ik verwacht van u dat u serieus aan de slag gaat met de oefeningen die we doen en de opdrachten die u krijgt. Dit vergt doorzettingsvermogen en moed, maar het zal u veel opleveren.

Logopedie Sleeuwijk. Aangesloten bij de NVLF, De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie