STOTTERCENTRUM

SLEEUWIJK

 

Stotteren bij jongeren.

 

Als je stottert, kan je dat behoorlijk in de weg zitten. Het kan zelfs je gedachten beheersen. Je stotteren bepaalt je leven en je doen en laten. En daar wil je vanaf.

 

Als je bij mij een afspraak maakt, gaan we eerst bespreken wat je zou willen bereiken. ‘Van je stotteren afkomen’ hoor ik je denken. Ja, dat snap ik! Maar dat is misschien niet helemaal realistisch…

Ik geloof wel dat je er minder last van kan hebben.

Dat kunnen we bereiken door eerst eens te inventariseren hoe je precies stottert. Wat doe je precies als je stottert? Wanneer stotter je meer of minder?

En welke dingen doe je niet (meer) omdat je stottert?

Ook een belangrijk onderdeel van de therapie is het inventariseren van gedachten  en gevoelens over het stotteren. Misschien schaam je je voor je stotteren of ben je er boos om.

Verder zullen we, als dat nodig is, oefenen om het stotteren makkelijker te maken of anders te maken.

Alle oefeningen en afspraken gaan in overleg met jou. Er is geen vaste route die we volgen; we kijken wat jij nodig hebt. Ook de frequentie van de afspraken stemmen we af. Ik verwacht wel van je dat je thuis aan de slag gaat met de doelen die we samen gesteld hebben. Dat vergt moed en doorzettingsvermogen, maar dan levert het je zeker ook wat op. Meer zelfvertrouwen bijvoorbeeld, meer durf en een positief gevoel: ‘ik kan het wel’.

 

 

" Luister naar WAT een kind vertelt en niet

naar HOE het vertelt."

Logopedie Sleeuwijk. Aangesloten bij de NVLF, De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie